Kırık linklere lütfen yorum yapınız. En kısa sürede güncellenecektir.
Karanlık Mod

❤ 11 YAŞINDA

Güncel Alet Çantası

CCleaner

PC Temizlik Programı

Flash Player

Flash Oynatma Aracı

Skype

Videolu Görüşme Programı

Aimp

MP3 Oynatma Programı

Internet Download Manager

Gelişmiş İndirme Yöneticisi

Microsoft Office

Ofis Yazılımı Tüm Sürümleri

Photoscape

Kolay Resim Düzenleme

Adobe Photoshop 2024

Prof. Resim Düzenleme

Mozilla Firefox Quantum

Hızlı İnternet Tarayıcısı

Google Chrome

Güvenli İnternet Tarayıcı

Avast Premium Security 2024

En Hızlı Antivirüs Programı

Kaspersky Internet Security

Güçlü Antivirüs Programı

uTorrent Pro

Torrent Dosya İndirici

Nero Platinum 2020

Güçlü Disk Yazdırma

Daemon Tools Ultra Türkçe

Sanal Disk Oluşturma

Foxit Reader

Hızlı PDF Okuyucu

Adobe Acrobat XI Pro

Popüler PDF Programı

K-Lite Mega Codec Pack

Sistem Kodek Paketi

DirectX 12
 - DirectX 9
Microsoft DirectX Sürücüleri

WinRAR

Arşivleme ve Arşiv Açma


Sitemizi ne sıklıkla ziyaret ediyorsunuz?

Office 2021 Çıktı Buyurun İndirin
Adobe CC 2022 Tüm Programları
Windows 11 AIO Tek DVD
Windows 11 Pro Orjinal İndirin
Şuradasınız: Buyurindir Full Ücretsiz İndir » Anlatımlar / İpuçları » İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar


Anlatımlar / İpuçları   Meliksah_2006   19-08-2014, 13:15   1   
İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

İnternette bulunduğunuz sürece size yabancı gelebilecek çok sayıda terim ile karşılaşacaksınız. Bu konuda karışılaşabileceğiniz bu terimlere deyinmek istiyorum, her gün içli dışlı olduğumuz bu terimleri bilmemizde fayda var.

ISS-İnternet Servis Sağlayıcı


İnternete girebilmek için bir servis sağlayıcıya abone olmak gerekir. İnternete giriş için gerekli hizmetleri veren şirketlere ISS veya ingilizce kısaltması ile ISP denir. Örneğin benim internet servis sağlayıcım TTNET. Seviyormuyuz tabiki de sevmiyoruz her gün kaç kez kesiliyor..

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

WWW. veya Web (Word Wide Web)


İnternette birçok bilgi html, asp gibi web formatındaki bilgilerden oluşur. Bu formattaki sayfalar ise resim, ses, görüntü, animasyon, flash vb. gibi birçok materyal bulunabilir. İnternet sayfası olan hemen hemen bütün kuruluş, şirket, kişi, organizasyon vb. sayfalar web formatındadır. Bu tür adresler çoğu zaman WWW. ile başlar ve sörf denilen işlem bu sayfaları gezilerek yapılır. İnternette bu sayfaları gezmek için browser programları kullanılır. Örneğin Google Chrome kullanarak internette gezinebilirsiniz.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Browser


İnternette bulunan sayfaları gezmek için kullanılan programlara Browser denilir. Browser yani tarayıcı anlamına gelmektedir. Şuanda en çok kullanılan tarayıcı Google Chrome'dir. Hangi tarayıcıyı kullanmalıyım diyorsanız bu konuya bir göz atabilirsiniz.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

FTP (Fle Transfer Protocol)


İnternette dosya gönderme ve alma için geliştirilmiş bir protokoldür. FTP serverlerinin (ana makinalarının) adresi çoğu zaman ftp ile başlar ve bu sayfalar bilgisayarınızın dizin yapısına benzer. Bu sayfalarda girebileceğiniz dizinler ve yükleyebileceğiniz dosyaların listesi bulunur. Web sayfalarına alternatif, FTP programları ile siteleriniz var ise dosya gönderebilir veya alabilirsiniz. Bu alanda FileZilla'yı önermekteyim.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

E-Mail (Elektronik Posta)


Haberleşmenin internetteki adıdır. İnternette bulunan ev adresiniz gibidir. Size birşey söylemek isteyen varsa, bir resim,müzik veya herhangi bir dosya göndermek isteyen olursa e-mail adresinize posta atabilir. Aynı şekilde sizde bir başkasına gönderebilirsiniz. E-Posta, herkesin mutlaka edinmesi gereken bir internet kimliğidir. Pek çok e-posta hizmeti mevcut, ancak ben Google'nin Gmail servisini kullanmanızı öneririm. Gmail hesabınız ile youtube, blogger, mail, drive gibi pek çok hizmete de üye olmuş oluyorsunuz.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Online / Offline


İnternete bağlı olmayan yani şuan açık olmayanlara "Offline", internete bağlı ve şuan açık olanlara ise "Online" denir. Yani online açık, offline kapalıdır.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Download / Upload


İnternetten dosya veya program indirme işlemine download denir. Dosya yükleme işlemlerine ise upload denir. Örneğin ben elimdeki program arşivlerini, oyunlarını ve eğitim setlerini upload yapıyorum (Yani yüklüyorum) Siz ise bu program veya bu dosyaları download yapıyorsunuz. (Yani indiriyorsunuz) Download işlemi tarayıcı aracılığı ile yapılabildiği gibi bunun için kullanılabilecek özel programlar da bulunmaktadır. İnternet Download Manager her zaman tercihimdir, tavsiyemdir.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

URL


İnternet adreslerine URL adı verilir. Bu adresler bir site adresi olabileceği gibi bir sitede bulunan dosyayı, dizini veya başka bir nesneyi gösteren adresler de olabilir. Örneğin "C:\Documents and Settings\buyurindir\Desktop\buyur-indir\Programlar\SonyVegasPro.exe" de bir URL'dir, "https://buyurindir.org/kayit.html" bu da bir URL'dir.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Client / Server


Server ana makine, Client ise terminal demektir. Birbirine bir ağ üzerinden bağlanan bilgisayarlardır. Örneğin bir internet cafede ana bilgisayar olur hani dersiniz burayı yarım saat aç diye. O ana bilgisayar Server, sizin oturduğunuz ve açılmasını beklediğiniz makina ise Client'tir. Aşağıdaki resimde çok iyi anlatılmıştır;


İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Hacker / Lamer


İnternette bulunan her türlü bilgiyi izinsiz kullanmaya çalışanlara ve bunu başaranlara Hacker denilir. Lamer ise (En çok güldüğüm tipler) kendini Hacker zannedenlere verilen alaycı bir isimdir. Hackerlerin yaptığı programları kullanarak onların yaptığı işleri yapanlara ve kendilerini Hacker olarak lanse edenlere Lamer denilir. Aşağıdaki resimde tipsiz bir kurukafa görüyoruz.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Cache


İnternette gezindiğiniz sayfalar geçici bir süre için bilgisayarınıza alınır. bu işlem o sayfaya bir daha girdiğinizde daha hızlı açılmasını sağlar. Bir sayfaya örneğin buyur-indir'e ilk kez giriş yaptığınızda ana sayfa biraz geç yüklenir (geç dediğim en geç 2 saniye). Anasayfayı yükledikten sonra site bilgisayarınıza cache yani bilgisayarınıza alınmış olur, sonraki gezinmelerinizde daha hızlı gezersiniz. Çünkü sayfadaki resim, css, jsavascript gibi öğeler bilgisayarınıza kaydedilmiştir ve tekrar girdiğinizde bu bilgiler indirilmeyerek daha hızlı gezinmenizi sağlar. Bu işleme Cache adı verilir.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Proxy


Çoğu servis sağlayıcının Proxy makinaları vardır. Bu makinalar kullanıcılarının girdikleri sayfaları kendi üzerlerinde tutarlar. Bu işlem sayfalara daha hızlı girilmesini sağlar ancak sayfa değiştirlmiş ise bundan hemen haberdar olmayabilirsiniz.

İnternette Bilinmesi Gereken Kavramlar

Bu makalede internetteki kullanılan kavramlara değinmek istedim, birçoğu gün içerisinde belki de en sık karşılaştığımız kelime ve kavramlar. Yararlı olmasını diliyor başka bir makalede görüşmek üzere diyorum..

Yorum Ekle




Üye
turksevdalısı1923 24 Ağustos 2014 13:42
teşekkürler..



 


Yasal uyarımız için burayı inceleyebilirsiniz. Telif hakkı ve iletişim için: (iletisim[at]buyur-indir.com)

Üyelerimizin, ziyaretçilerimizin ve yöneticilerimizin hiçbir dosyası / içeriği sunucumuzda barındırılmamaktadır. Tamamı internet üzerinde paylaşıma açık içeriklerdir. Platformumuz tüm paylaşımlara açıktır. DMCA / Telif ve yasal konular için bizlere mail adresimizden; "iletisim[at]buyur-indir.com" adresinden ulaşınız. Uyarınızdan itibaren ilgili içerik / içerikler 3 gün içerisinde kaldırılacaktır.

Sitede bulunan full programlar ve full oyunlar, tanıtım amaçlı sizlere sunulmuştur. Beğendiğiniz ürünleri üreticisinden satın almanızı, bu sayede onlara katkıda bulunmanızı tavsiye ederiz.